Posted on

Cizrna- její počátek pěstování se datuje do období před 7500 lety a je typickou středomořskou potravinou.

Jedna z nejrozšířenějších luštěnin na světě( tzv.římský hrách) je termicky neutrální,při trávení působí slabě kyselinotvorně a především disponuje velmi nízkým glykemickým indexem.Má příjemně oříškovou chuť a využívá se v polévkách v kaších nebo v přílohách či různých pomazánkách.Pomáhá předcházet tvorbě peroxidů podílejících se na procesu stárnutí.Podporuje spánek díky produkci spánkovému hormonu melatoninuJe to ideální pomocník v boji proti stresu!!
Z pohledu živin má velké množství vlákniny 17% a dále mimořádně důležitého lysinu a bílkovin kolem 25%.Tuků je velmi málo kolem 5%(většinou nenasycené), dále vitamíny skupiny B a z minerálů železo,draslík a hořčík.Cizrna se dají připravovat na několik způsobů,nedoporučuji v kombinaci se zeleninovými saláty ve velkém množství vzhledem k vysokému obsahu vlákniny, může způsobovat nadýmání. Přínos  je pro naše tělo obrovský a tato bezlepková pochoutka může také často vyplňovat jídelníček celiakům,vegetariánům,veganům.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..