Posted on

Pistácie

Z pohledu TČM typickou potravinou pozdního léta s dominující jin tendencí, jsou plody řečíku pistáciového.Jsou bohatým zdrojem tuků 48%, esenciálních aminokyselin,sacharidů a nezanedbatelného množství vlákniny(kolem 10%).Z vitamínů je třeba zmínit vitamín A,E a taky některé B.Co se týká minerálních látek kromě vápníku,draslíku a fosforu jsou velmi,ale opravdi velmi zajímavým zdrojem měďi a železa kterého se v pistáciích objevuje skutečně mnoho.Měď podporuje vstřebávání a metabolismus železa a tímto získávají pistácie velký význam při stavech chudokrevnosti.Obsahují fytosteroly,které redukují množství LDL cholesterolu v krvi.Jediné na co bychom si měli dát pozor jsou plísně a aflatoxiny které se někdy můžou u plodů vyskytovat,ale rozhodně na ně nezapomínejte a dopřejte si je např. do zeleninových salátů,těstovinových pokrmů nebo třeba samovolně.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..